Solens strålar ger oss viktiga D-vitaminer och ökar vårt fysiska välbefinnande, vi känner oss pigga och fräscha av att vara ute i solen och få lite färg. Men solens strålar har även mindre positiva effekter, de torkar ut huden och ger uppkomst till ålderstecken som rynkor och pigmentfläckar. Hos kvinnor är det speciellt då kvinnor ofta jämför håravfall kvinnor emellan och då ser man ofta strålningsskador på håret. Det finns två typer av strålar som påverkar huden på olika sätt:

UVA strålning gör huden brun då den färgar hudens pigment. Strålningen tränger djupt ned i huden utan att ge några omedelbart synliga skador, dock orsakar de ålderstecken på sikt. UVA strålar absorberas minimalt av atmosfären och går igenom vanligt fönsterglas.

UVB strålning ökar mängden pigment och gör huden tjockare då den absorberas i hudens yttre skikt. De orsakar rodnad och solbränna och kan ge upphov till pigmentfläckar.

§4 · oktober 20, 2012 · Okategoriserade · (No comments) ·


Comments are closed.